Wednesday, 2 November 2011

EPISOD | 7

Surat tawaran A Level Medicine yang terletak di atas meja tepi katilnya tu dipandangnya berkali-kali. Sudah masuk kali ke berapa puluh entah dia menjeling, memandang, merenung surat itu sejak surat itu sampai ke tangannya. Surat itu tidak pula dia buka. Yang dia sedia maklum isi kandungan surat tu sebab ayah yang bagitau. Ayah yang baik hati tolong tengok apa dalam surat tu. Dia? Langsung tak ambil kisah. Mak pulak apa lagi excited la sebab dia dapat offer tu. Padahal ayah yang tolong isi-hantar segala borang-borang tu. What a nice daddy.

Shark mengeluh perlahan.  Lampu tidur dinyalakan. Bilik yang tadinya gelap kini bercahaya samar-samar. Dengan menggunakan alat kawalan jauh, dia on kan Hi-Fi yang berada di sudut tepi sebelah kanannya. Lantas berkumandang muzik Metallica. Angin apa entah tiba-tiba menyerang. Metallica ni. Tengah-tengah malam pulak tu. Volume cepat-cepat direndahkan. Bimbang seisi rumah mendengar lantunan kuat Kirk Hammet menggoreng gitar.

Time camni la dia paling tak suka. Serabut. Semua benda dia buat serba tak kena. Tapi dia cuba cool. Masih meneruskan aktiviti harian macam biasa. Basketball petang-petang tetap juga dia layan. Sibukkan diri dekat park. Lepak-lepak buat dia rasa lebih best. Masa terluang terisi juga. Seolah-olah enggan memberi ruang pada diri sendiri untuk menimbang betul-betul.
            
           Satu perkara harus dia akui: membuat keputusan bukanlah termasuk dalam perkara yang dia paling gemar. Dia seorang yang simple. Shopping. Masuk kedai dia mahukan dan pilih. Tak perlu berjam-jam jelajah macam Le Tour de Langkawi.  Tak macam sepupunya, Elisa. Cukuplah sekali Shark temankan dia shopping. Seharian. Secara teorinya, memang girl lebih cerewet ek bila bab shopping ni? Makan. Shark makan apa saja asalkan kena dengan tekak. Antara Dunkin Donuts dan Big Apple, dia tanpa ragu-ragu akan pilih Big Apple. Senang kan.
            
            Tapi.
            
           Itu semua perkara kecil la. Tak melibatkan masa depan. Kalau baju tu tak sesuai dengan kita, boleh aje exchange. Takpun beli lain. Jika beli Dunkin Donuts sekalipun, nak tak nak telan jugak. Kan?
            
           Masa dia main game kat ruang tamu tadi, adiknya menegur, “Mak, tengok Along ni. Baru kena decide pasal further study, dah menggelabah semacam. Ini kalau mak suruh carikan calon isteri macam mana la gamaknya kan, mak.”
            
             Shark buat tak peduli. Dia tetap concentrate pada game yang terlayar di kaca TV.

Ayah ambil pendekatan mendiamkan diri. Perang psikologi agaknya. Shark rasa dia dah hampir kalah. Tengok ayah ambil pendekatan bertahan. Seoalah-olah tak de apa pun yang berlaku. Mungkin jugak sebab ayah pun balik rumah seminggu sekali je, atau lebih tepat lagi hujung minggu. Tugas ayah sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik memang busy memanjang. Tambah-tambah bila ayah dah naik pangkat dan bertukar ke Pulau Pinang.

__________________________________________

Petang semalam masa Shark hantar ayahnya ke airport untuk flight ke Penang, ayah sekadar diam membisu. Tak bertanya sepatah pun tentang offer tu, sedangkan dia perlu membuat keputusan dengan cepat. Tarikh penerimaan tawaran tinggal beberapa hari saja lagi.

“Singgah Queenspark jap.” Ayahnya member arahan. Shark buat muka pelik. Dahinya berkerut. Apa ayah ni, nak buat apa singgah kat situ? Ayah buat muka selamba. Sambil membelek iPAD nya mencari apa entah.

Shark menekan pedal minyak. Jalan menuju ke Queenspark City agak lengang. Petang Ahad bukanlah hujung minggu yang busy macam KL. Ni Kota Bharu beb. Siapalah yang nak keluar berlibur sedangkan jam belum pun mencecah angka 2 semata-mata untuk ke Queenspark. Sekadar bermain bowling? 24 jam pun boleh. Petang-petang nanti mungkin ramai yang akan berkunjung untuk swimming.

Semasa memasuki kompleks itu, Shark memperlahankan kenderaan. Mencari tempat mana yang boleh diparking. Ketika melalui Tutti Frutti, ayahnya menyuruhnya berhenti. “Stop.” Shark parking betul-betul dihadapan kedai aiskrim yogurt itu.

“Jom.” Ajak ayahnya. Ayahnya sudah meloloskan diri keluar dari kereta kancil putih itu.

“Flight lambat lagi kan.” Ayahnya menyambung bicara.

Ok. Shark angguk. Patutlah beria ayah suruh Shark hantar awal ke airport. Selalunya flight ayahnya pukul 4.30 petang. Nak singgah sini dulu rupanya. Tapi ok ape. Nak tunggu aku datang semata-mata kerana aiskrim ni, jangan haraplah, ujar Shark dalam hati. Ye la, habislah elaun bulanan kalau tiap-tiap minggu datang. Sekali makan mahu dah berapa. Dah sama dengan harga satu novel Sophie KInsella yang dia memang beli tiap-tiap bulan.

“Apa lagi Along menungkan tu?” Ayahnya dah masuk ke dalam kedai. Sedangkan Shark baru saja menutup pintu. Belum pun tekan alarm untuk mengunci pintu kereta. Itulah Shark, termenung lagi.

Get cup size. Choose flavor. Add toppings. Weigh and pay. Ok. Siap.

“Along dah decide belum nak terima offered tu atau tak?” Ayahnya bertanya tiba-tiba. Shark yang sedang enak menikmati yogurt Blueberry with fruity pubble topped tersedak kecil. Ehem. Ehem.

Ayahnya masih leka dengan iPAD sambil menyuap satu sudu yogurt itu ke dalam mulutnya. Gayanya macam menanti jawapan dari Shark je.

Serius. Bila ayah dah buka mulut macam ni, dia dah masuk fasa taktahu nak buat apa dah. Taktahu nak menyusun ayat yang macam mana yang boleh sampai pada maksud: Along taknak la ayah. Tapi macam kan dia sanggup nak menzahirkan frasa itu dihadapan ayahnya. Haish. Shark mengeluh perlahan.

Dia membetulkan tempat duduk yang sedia elok. Cuma nak nampak lebih selesa. Dan menyuapkan satu sudu lagi ke dalam mulutnya. Seakan mencari sedikit kekuatan. Padahal jujurnya Shark langsung tak bersedia nak berdepan dengan ayahnya. Lemah longlai je rasanya. Tapi tetap berlagak tenang. Cool, Shark!

“Along taktahu la, ayah.” Akhirnya Shark membuka mulut. Mengakui perkara yang sebenarnya. Ya, dia memang taktahu nak buat keputusan. Untuk berkata tidak secara terang-terang nampak sangat dia buat keputusan tak timbang baik buruk.

Ayahnya senyum. “ Along dah besar kan. Takkan Along taktahu apa yang Along nak.” Ayahnya menyambung bicara.

“Ayah pun tahu kan, Along prefer architecture than medical school.”  Shark bersuara memberi hujah.

Ok. Ayah diam. Hujah tak berbalas. Shark tunggu. Dan tunggu. Tapi ayah Cuma diam tak berkata apa. Sampai suapan terakhir pun ayah diam seribu bahasa. Shark pula rasa bersalah kerana macam dia menyalahkan ayahnya kerana offer medic itu. Seolah-olah nak cakap: Along tetap nak ambil architecture. Shark sendiri tak pasti, ayah diam atas sebab apa. Kecewa dengan dia? Atau mengikut saja kata Shark.

Tapi sebelum ayahnya memasuki departure hall, ayahnya berpesan, “ Walau apa pun yang Shark pilih, i’m OK.” Dan Shark menyalami ayahnya. Ayah, jangan buat Shark serba salah boleh tak? Nak kena piker lagi. Aduhai, Akif cepatlah balik Malaysia! Boleh juga aku curahkan isi hati aku ni, ujar Shark dalam hati dengan nada sangat pasrah.

__________________________________

Pandangannya kemudian jatuh pada sketchbook yang elok saja terletak di atas meja study. Shark bangun dari katil dan dengan pantas mencapai sketchbooknya itu. Hmm. Baru dia teringat sesuatu. Tentang gadis blur yang ditemui di McD beberapa hari lepas. Raut wajah itu macam biasa dia nampak. Tapi dia lupa. Betul-betul terlupa dimana. Shark, agaknya dah berapa ekor semut kau tertelan ni? Sampai benda macam ni boleh lupa. Formula Fizik tu boleh pulak kau memorize kan satu-satu.

Shark melihat tajam satu persatu hasil lakarannya. Cuba mencari apa yang dia mahukan. Yang ni bukan. Yang ni pun bukan. Shark dah buat muka berkedut seribu. Lagi dan lagi dia membelek rakus. Mana aku letak skectch aritu ni, Shark menyoal dirinya sendiri.
            
         Tiba di muka surat pertengahan, mata Shark mula bersinar harapan. Bibirnya mengukir senyum. Yang paling manis. Ok. Dan akhirnya bertemu juga.
            
            Ingin saja Shark menjerit. “Kan aku dah cakap. Memang dia.”
         
         Dan muzik rock yang bingit yang memenuhi ruang biliknya dah kedengaran seperti petikan piano Mozart di telinganya. Alunan lembut dan mesra. Macam dikelilingi bunga-bungaan yang sedang mekar.

Sunday, 23 October 2011

EPISOD | 6

Telefon Alia berbunyi menandakan ada pesanan masuk ke dalam inbox nya. Jari jemari Alia pantas membuka inbox telefonnya. Alia mengerutkan dahi. Anonymous. Nombor yang tak dikenali. Haish. Makhluk asing mana pulak ni yang cuba mengurat aku ni, dia berfikir sendirian. Erk, logik sikit Alia, makhluk asing planet mana yang sudi nak berkenalan ni? Kalau Clark Kent, si Superman dari Planet Kripton tu takpe. Memang dia rela. Kecil tapak tangan, gunung Kinabalu dia tadahkan. Mesej yang diterima itu dibukanya. Terbeliak matanya membaca satu persatu aksara yang muncul di atas skrin.

-       Salam. Dapat tak surat saya?

Surat? Surat yang disampulnya tertulis ‘Buat Alia tersayang tu’? Oh. Belum pun habis misteri siapakah pengirim surat itu, timbul mula pertanyaan lain. Dari mana pula dia boleh dapat nombor telefon aku ni. Hidup aku ni memang penuh tanda tanya agaknya ye, Alia berkata sorang-sorang. Alia cepat-cepat menyimpan telefonnya ke dalam poket seluar. Alamak, camne dia boleh lupa ini waktu kerja.

“Saya nak McFlurry Strawberry.” Suara pelanggan tiba-tiba kedengaran di kaunter.

“Perisa apa?” tanya Alia dengan penuh keyakinan sambil tersenyum megah. Pelanggan lelaki dihadapannya macam khusyuk je membilang beberapa notes RM1 yang dikeluarkan dari wallet. Alia tidak dapat memerhatikan muka lelaki itu dengan jelas kerana terlindung oleh cap Adidas berwarna hitam yang dipakainya.

“Erk…” budak dihadapannya angkat muka. Terkesima sekejap. Wait a minute. Suara ini pernah aku dengar dulu. Tapi dimana ya? Ujar Shark sambil mengulang dialog Yassin dalam filem Senario Lagi. Pekerja McD dihadapannya direnung. Shark mengerutkan dahi cuba mengingati.

Ya Allah. Mamat kat bookstore aritu! Alia terkejut. Cool, Alia. Entah-entah dia tak perasan pun. Alia masih cuba senyum.

Strawberry tu bukan perisa ke?” tanya Shark selamba dengan menampakkan barisan giginya yang putih bak iklan Darlie itu.

Alia rasa macam nak hilangkan diri je dari situ. Doraemon, tolong pinjamkan pintu serbaguna tu kejap boleh tak? Sudahla tadi mukanya pucat melihat kelibat mamat tu, sekarang ni rasa hampir nak pitam. Silly mistake! Strawberry tu confirm la perisa kan? Yang gatal mulut nak bertanya lebih lanjut tu kenapa. Itulah, masa kerja bukan masa yang sesuai untuk check mesej ye cik Alia.
_____________________________________________________
“Alia, kau ni kenapa? Tu la masa kerja boleh pulak berangan sampai ke langit ketujuh. Tau dek en.Manager, mau kena fired kau tau.” Bebel Dira tak sudah. Ya, cik Dira. Tu semua salah saya ok. Sudah-sudah la tu. Kalau suara tu ala-ala sopan santun perempuan melayu terakhir takpe gak. Ini berapa decibel entah. Kalah bunyi flight turun naik kat airport. Jabatan Alam Sekitar, kalau nak saman Dira atas kesalahan pencemaran bunyi, silakan. Gegendang telinga dah tak boleh nak tahan dah. Tapi Alia harus akui, sepanjang perkhidmatannya ditempat kerjanya, banyak silap dia buat. Hampir terlewat itu perkara biasa. Belum lagi bab salah tekan mesin masa ambil order. Nasib baik dapat en.manager yang sangat caring. Kalau tidak alamat sehari je la dia sempat bernaung dibawah payung I’m Lovin’ It tu.

Alia buat muka selamba. Lembut sahaja angin petang menampar pipinya. Habis syif tadi terus sahaja dia mengajak Dira ke sini. Boleh cuci mata, bisik Alia nakal. Kut la kan ada mamat ensem sedang beriadah disini. Tak perlu nak keluarkan duit beli eye-mo, cukup saja dengan melihat pemandangan yang indah itu.

Semasa incident tu berlaku tengahari tadi, Dira ada dikaunter sebelahnya. Mau gelak sakan makcik tu dekat Alia. Tu la, siapa suruh buat lawak tak kelakar macam tu. Tapi lagi la tragik kalau customer itu dapat mengecam Alia. Kang tak pasal-pasal McFlurry yang sejuk tu bertempek dimukanya macam orang pakai scrub. Alia dapat merasakan aura berapi yang sedang membahang di muka pelanggan itu.

“What’s next?” tanya Dira.

“Next?” Alia buat muka blur. Next chapter? Next stage? America’s Next Top Model?

“Ni malas aku cakap dengan kau ni. Saja je kan buat tak paham.” Dira tarik muka.

“Apa?” bentak Alia. Dah aku tak paham aku memang tak paham la. Takkan nak buat-buat paham kot. Kang apa yang aku paham lain dari apa yang dia tanya kang, masalah dunia pulak nanti jadinya.

“Ye la, sampai bila kita nak kerja dengan Ronald McDonald tu?” Dira bertanya menyambung bicara sambil mulutnya mengunyah french fries.

Alia diam. Takdela dia plan sampai bertahun mahu bekerja disitu. Cuma dia sendiri tak pasti sampai bila dia bergelumang dengan Chicken Cheese burger, Mc Chicken, bubur ayam McD dan segala jenama di bawah McD itu.

“I’ll quit.”kata Dira.

Sepantas kilat Alia Alia menjerit terkejut.”What?” Dira, please. Jangan la buat pengakuan mengejutkan macam tu. Bukan kita sama-sama dah janji ke nak kerja dulu, enjoy puas-puas baru fikir pasal further study.

“Kau camne?” tanya Dira lagi. Dia menghulurkan french fries yang berada ditangannya kepada Alia.

“Macamne ape?” soal Alia kembali. Tangannya menyambut paket french fries itu.

“I’m really, sorry ok. Aku nak sambung belajar. Offer poli tu takkan aku nak tolak.” Maafkan aku Alia. Dira dihimpit rasa bersalah teramat sangat. Ye, sangat bersalah. Maafkan aku Alia, aku ada impian aku sendiri.

Lama Alia diam.

Sampai hati kau Dira. Tinggalkan aku sendiri. Keseorangan.

Alia cuba mengukir senyum. Airmata yang cuba menitis disekanya cepat-cepat. Dia harus gembira atas kejayaan sahabat baiknya itu.
            
           “What course?” Alia bertanya sambil tertawa sedikit. Girang. Chill, beb.
            
             Dira senyum lagi, menampakkan barisan giginya yang putih.

              “Secretarial Science.”
            
             Alia cuba menahan ketawa. “What?” soalnya. Ketawanya pecah berderai juga akhirnya biarpun sehabis daya usaha jaya ditahan dari meledak.
           
             “Aku dah agak kau akan gelak punya.”
_____________________________________________
“Kau tak rasa aneh ke?” Dira bertanya kepada Alia. Alia pandang tepat wajah Dira yang kelihatan cuak dan serba salah.

“Apa?” tanya Alia kembali.

“Kelas ni la. Kau tak rasa seram ke?” Dira bertanya lagi. Alia pandang sekeliling kelas. Kelas cun. Warna biru laut yang baru dicat elok saja kelihatan. Meja tersusun rapi. Whiteboard didepan putih bersih tanpa calitan sebutir huruf pun. Kipas berputar laju. Nyaman la juga. Cahaya matahari yang sedang naik cuba menembusi bilah-bilah cermin tingkap.

“Ok je.” Jawab Alia sepatah selepas puas bebola matanya memerhati sekeliling sambil menganalisis keadaan yang dikatakan seram oleh Dira tadi.

“Alia, cuba kau lihat kat tepi, belakang.” Arah Dira.

Alia menoleh ke tepi. Kedudukan mejanya berdua bersama Dira betul-betul ditepi pintu depan.

Alamak. Baru dia perasan. Semua lelaki. Mana pelajar perempuan ni? Ha, sudah. Bijak sungguh Dira ni.

“Tu la kau, aku nak ambil akaun kau taknak. Konon girlish la.” Cebik Alia.

Dira ingin menjerit terlolong je kat situ. Dia sengaja paksa Alia ambil kelas engineering sebab dia taknak belajar Ekonomi Rumah Tangga. Biologi dan akaun tambah ERT bukanlah satu kombinasi yang sesuai. Fizik campur Lukisan kejuruteraan dan teknologi kejuruteraan nampak lebih cool. Cool lah sangat kan Dira.

Dan sekarang bila Dira memilih Secretarial Science, oh. Dan oh, mahu gelak tiga hari tiga malam dengan Alia.

Kalau Dira dah quit? Aku camne? Alia melemparkan pandangan tak bermakna ke arah alir sungai yang mengalir perlahan. Petang semakin menghampiri garis senja. Bayang matahari kian hilang perlahan-lahan. Alia dan Dira angkat punggung. Esok pasti lebih baik, bisik Alia pada diri sendiri. Entah lah samada itu ayat memujuk diri sendiri untuk menenang hati yang tiba-tiba kacau atau dia benar-benar berharap esok akan lebih baik dari hari ini. Come on, Alia. Big girls don’t cry! 

Friday, 29 July 2011

EPISOD | 5

Alia berbaring santai atas sofa. Kakinya berlunjur elok sahaja. Televisyen terpasang. Spongebob Squarepants sedang bersiaran di TV9. Nampaknya sudah pukul 5 petang. Tapi matanya tidak pula tertancap pada kaca televisyen itu. Alia sedang khusyuk membaca majalah Galaxy. Memang takde keje sangat kan aku ni sampai majalah hiburan ni yang aku baca, gelak Alia dalam hati.
          
“Alia, takde ke majalah ilmiah sikit kamu nak baca?” tanya emaknya suatu ketika dulu masa dia tengah syok membaca majalah ni. Padahal masa tu baru je lepas trial. Orang lain ke hulu ke hilr dengan notes, dia melenggang dengan mags.

“Ala mak ni. Kakak baca sebab nak improve English. Mak pun tahu kan kakak punya English cukup-cukup makan je. Takmau la kakak nanti keputusan SPM tak cantik.” Lancar sahaja jawapan Alia berikan pada emaknya. Jawapan merapu tahap tak logik takpe, janji confident lebih.

Ilmiah? Teks Literature in English pun tak pernah khatam. Tiap kali kelas English, mula la dia buat muka mengantuk. Pernah sekali sampai Puan Raisyah membalingkan marker pen ke arahnya. Kena tepat pada dahi. Adeyh! Sakit. Sudahla kena gelak satu hal. Siapa tak mengantuk kalau tengahari kena belajar poems. Kalau pagi-pagi bolehla terima lagi. Otak tengah fresh. Sesegar fresh orange. Dengan sebutan Teacher memang pekat British. Seksa ok. Tapi Teacher Raisyah best. Siap menyanyi –nyanyi lagi dalam kelas. Terhibur la juga.
          
Majalah itu dibelek-belek. Tengok gambar artis Hollywood yang kacak bergaya. Kemudian berangan sorang-sorang, kan best kalau tiba-tiba Ben Affleck ketuk pintu rumah dan datang meminang. Erk, mungkinkah akan terjadi dirimu aku miliki? Nyanyian Tam Spider pula bergema di radio. Kacau la.
          
“Adik! Slow kan sikit radio tu boleh tak?” Alia menjerit kuat.

Adik ni pun satu. Petang-petang masa kakak dia nak bersantai ni la di pasangnya radio kuat-kuat. Hari ni offday. So, boleh la dia berehat-rehat. Ye, berehat sepuas-puasnya. Kerja dalam bidang services industries ni sangat penat ok. Ceh, bunyi cam jawatan besar sangat je. Padahal jadi kuli kat McD tu je. Hehe. Majalah ni pun dah beberapa hari tersadai elok atas meja. Nasib baik beli majalah ni adalah pada hari Sabtu bersamaan dengan Hari Tanpa Plastik Malaysia. Jadi lepas beli terus masuk beg. Sampai je rumah, keluarkan dan letak atas meja. Kalau tidak, mesti majalah tu masih lagi bersenang lenang dalam plastik bungkusan.

Sebab nak beli majalah ni la berlakunya eksiden yang tak disengajakan itu. Aduhai! Ni apa kes ingat pula pada peristiwa satu petang nan indah permai di kedai buku. Wajah budak lelaki itu terlayar di ruangan mata. Ada rupa. Ada style. Tapi kan lagi la hensem kalo muka tu senyum sikit. Ini tidak, takde perasaan je aku tengok.  Alia mula menjalankan analisis sosio-ekonominya. Oh ye, semasa Alia cepat-cepat ingin berlalu dari situasi genting itu, dia memandang sekilas. Mesti jejaka hensem tu tak perasan kan.

“Mak suruh adik pergi kedai ni beli santan. Kakak nak kirim apa-apa tak?” tanya adik Alia. Alif, adik bongsunya sudah siap berada dimuka pintu.

“Kakak, nak makan pisang goreng tak? Petang-petang camni makan pisang goreng best kan kak.” Adik Alia bersuara.

“Best!” kata Alia sepatah. Teruja. “Lagi best kalau ada sekali ngan ABC, air kelapa. Ha! Cempedak goreng sekali.” Sambung Alia. Di matanya sudah terbayang keenakan makanan tu semua. Sedap hingga menjilat jari tangan beb. Jari kaki tak kira. Tu tak senonoh namanya.

“Apa makan banyak sangat ni? Bak duit. Mak bagi cukup-cukup je ni. Setakat pisang goreng boleh la lepas.” Adiknya merungut.

“Adik tambah la duit sendiri. Kedekut la. Dengan kakak pun nak berkira.” Alia masih lagi menghadap majalahnya. Kemudian kedengaran skuter kesayangan dihidupkan enjin. Adik dah ke kedai la tu. Haha! Alia gelak kuat-kuat. Berjaya juga aku mengepau adik. Padan muka.

Lepas beberapa minit, adiknya pulang. Kedai bukan jauh sangat pun. Depan tu je. Dalam kawasan kampung ni juga. Alia melihat barang-barang yang berada ditangan adiknya. Semua yang dipesan tadi lengkap. Dari makanan bergoreng hingga la minuman penyejuk tekak. Alia agak musykil. Banyak pulak duit adiknya nak belikan itu semua. Alia tertanya-tanya sendirian.

“Takyah pandang-pandang jelling-jeling camtu. Semua ni duit kakak. Sebelum adik keluar adik dah ambil duit dari purse kakak.” Adiknya buat muka tak berdosa.

Alia dah keluar aura marah dan geram. Hampeh punya adik.

Adiknya tersenyum manja.

“Sebab adik beli banyak camni, abang kedai tu kasi hadiah. Tapi adik dengan ikhlas nya bagi dekat kakak la. Kan semua ni duit kakak.” Adiknya menghulurkan sampul surat berwarna biru. Sampul surat kecil beberbentuk segi empat panjang.
          
Buat Alia tersayang.
          
Tertulis jelas dihadapan sampul surat itu. Terbuntang mata Alia melihatnya. Sayang? Mamat jiwang dari planet mana ni.
          
“Adik, mana santannya?” mak tiba-tiba muncul dari arah dapur. Alia cepat-cepat menyelitkan surat itu ke dalam majalah yang sedang dipegangnya. Jangan kantoi dengan emak sudah.

 Ish sape la gaya kuno bagi surat ni. Orang pakai emel la. Takpun YM, Skype. Adakah ini lelaki jelmaan zaman retro 90 an? Ketika zaman teknologi baru nak berkembang maju dan telefon bimbit itu satu alatan yang eksklusif? Tapi no.telefon aku pun dia taktahu. Takkan nak aci redah je ketuk pintu rumah bagi salam dan dengan ramah tamah kata boleh saya berkenalan?

“Kakak, jom la makan. Apa termenung? Macam terkena sumpah cinta je. Ni baru tengok surat. Belum lagi tengok orang yang baik hati bagi surat.” Adiknya membebel. Alia, berhentilah bermimpi. Kalau nak sangat bermimpi pun, tunggula malam nanti. Ini siang hari. Kata orang, mimpi disiang hari takkan jadi kenyataan. Jap. Mimpi malam hari boleh jadi realiti ke?
Kata adiknya, abang kedai. Setahu Alia, yang meniaga kat kedai tu adalah Pak Ali. Takkan Pak Ali kot bagi surat. Mahu kena kejar marathon keliling kampung dengan isterinya Mak Senah. Abang mana pulak ni?

Alia tertanya-tanya sendirian.

Friday, 22 July 2011

EPISOD | 4

Ops! Sorry.” Gadis itu bersuara selamba. Pandang muka dia pun tidak.

Shark terkebil-kebil. Beberapa manga yang berada ditangannya jatuh. Dah la main langgar tak tengok kiri kanan. Ni sah kalau bawa kereta, habis segala mak nenek traffic light main aci redah je. Kot ye pun, berhenti la kejap tengok aku ni luka parah ke tidak. Boleh parah ke? Hati aku yang parah ada la. Siapa tak sakit hati kalau kena macam tu. Siot je budak tu. Nasib baik muka cun. Dalam kelam kabut kena dia dan manga yang dipegangnya jatuh bertaburan, sempat lagi dia mengerling sejenak. Oh, indah sungguh pemandangan. Haks! Shark hanya memerhati lenggok gadis itu yang berlalu seoalah-olah tiada apa yang berlaku. Kurang sivik punya orang, sumpah Shark dalam hati. Ni tak boleh jadi ni.

“Saudari.” Panggilnya kuat sejurus selepas dia berdiri. Kuat ke? Agak kuat sehingga hampir separuh dari pengunjung bookstore itu mengalihkan paerhatian kepadanya. Hello, suara aku. Suka hati la oi. Tapi selepas beberapa ketika, tiada siapa pun yang ambil peduli. Gadis itu sendiri entah ke mana hilang. Takpe, muka dia aku ingat, balik rumah nanti, aku akan sketch muka dia, bisik Shark dalam hati. Jumpa kat mana-mana siap anda. Macamlah besar sangat bandar ni. Sana sini situ, alih-alih jumpa orang sama juga.

“Oit, ingat best sangat ke suara kau tu sampai menjerit-jerit camni. Ni bukan funfair konsert rock la. Chill, bro.” Man menegur dari belakang. Dia yang dari tadi berada di bahagian majalah bersebelahan dengan bahagian komik dan manga datang menjenguk Shark. Terkejut juga tengok Shark berang camtu. Bukan ada apa pun. Terjatuh je tapi marahnya macam la ada luka patah kat mana-mana. Mood tengah tak betul macam monsun timur laut kat pantai timur masa musim tengkujuh je gayanya. Ada la tu yang tak kena. Man tolong Shark mengutip barang Shark.

“Anas mana?” soal Shark dingin.

Toilet la.” Jawab Man. Apa Shark ni tanya, lepas je keluar dari foodcourt, Anas terus minta permission ke toilet. Hanya dia dan Shark sahaja yang masuk ke dalam bookstore itu.

“Bertapa ke apa budak tu. Lama dah kot.” Tak jumpa pintu toilet ke budak tu. Ke sesat? Perlu tak buat announcement mencari kawan hilang sama macam pihak pengurusan announce mencari ibubapa kepada kanak-kanak yang dijumpai keseorangan.

Shark kerling jam Casio ditangannya. Elok saja menunjukkan tepat jam 3.00 petang. “Surau jom. Zuhur belum lagi ni.”

“Nanti aku text Anas suruh dia tunggu sana.” Kata Man. Apa benda la Anas ni buat kat toilet tu. Sembelit kot.

“Tunggu jap. Aku belum bayar lagi barang-barang aku ni. Kau tak beli apa-apa?” tanya Shark setelah dia melihat Man tak memegang apa-apa. Shark memerhati kaunter pembayaran yang terletak dihadapan disebelah pintu masuk kedai. Tak ramai yang beratur. Ada la dalam 4-5 orang.

Nope. Benda yang aku cari takde. Tak sampai stok lagi.”

“Benda yang kau cari tu rare sangat ek?”

“Novel tu belum sampai sini lagi. Novel tu baru je release. Nantila aku order online je la.”

“Muka macho habis. Layan malay novels. Tak synchronize ok.”

Well, bro. Aku support produk buatan Malaysia.”

“Aku sokong Dasar Pandang ke Timur.” Kata Shark sambil menayang-nayangkan manga nya itu.

***************************************** 
“Kau langgar sapa tadi?” tanya Dira.

Alia angkat kedua-dua bahunya. Tak tahu. Nasib kau la brader, aku nak cepat. Bukan sengaja pun. Minta maaf tu pun rasanya dah membuang beberapa minit masa berharga dah. Kang dia lambat, encik manager pulak yang sembur dia nanti. Dia membetul-betulkan tudungnya. Ok, perfect. Kemudian Alia pin kan nametag nye di kemejanya nye. Tertulis dalam tulisan besar: ALIA MAISARA. Uniformnya sebagai pekerja McD sudah lengkap. Dia memusing-musingkan badannya beberapa kali dihadapan cermin. Dan senyum. Senyum aku ni yang paling mahal tau, kata Alia dalam hati.

Dira memerhatikan Alia yang sedang asyik senyum. “Dah la tu. Tak payah nak pose macam Naomi Campbell. Ni toilet Mall, Bukan pentas peragaan kat Milan.”

“Ye Cik Dira. Jom. Dah lambat ni.”

“Oit cik kak. Aku ke kau yang melambatkan ni?” Dira tarik muka.

“Alala. Nak merajuk pulak. Patik minta maaf ye wahai Tuan Puteri Gunung Ledang kiranya ada mengguris perasaan.” Tangan Alia pantas mencubit hidung mancung Dira.

“Sakit la. Haish!” Dira menepis cepat.

Alia ketawa bila dia melihat hidung Dira kemerah-merahan. Itu kalau cubit kat muka putih melepak macam Dira. Agaknya kalau kulit hitam manis dia ni agak-agak akan jadi warna apa? Kelabu-kelabuan. Ek?
          
         “Sorry. Dah jom.” Alia dan Dira mula menapak keluar dari toilet.
          
         Apa la agaknya terjadi dengan budak yang malang terserempak dengan dia masa di bookstore tadi? Hati Alia digigit rasa bersalah.

Saturday, 9 July 2011

EPISOD | 3

“Haru sungguh member aku ni. Usahkan rupa, gaya pun takde ex-sekolah agama langsung.” Anas pandang Shark atas bawah. Berkali-kali. Dengan muka tak percaya dan tergamam. Nak tergelak pun ada. Belum pun sempat melabuhkan punggung di atas kerusi sudah disoal begitu. Tanya la khabar aku ke dulu. Takde nilai sivik dan kewarganegaraan langsung, bebel Shark.
           “Apa kau ingat semua budak sekolah agama kena dress code ala ustaz dengan jubah-kopiah?” Balas Shark selamba. Dia sekadar mengenakan seluar jeans pendek paras lutut dengan baju tee tanpa kolar. Kedua-duanya dari jenama Evisu. Favourite quote: don’t judge book by its cover.
           Itu tanggapan pertama Anas terhadapnya. Setelah bertahun tak jumpa. Lepas UPSR, semua bawak haluan masing-masing. Anas memilih MRSM. Man pulak spesies homesick. Aku taknak duk hostel la, kata Man masa di tanya kenapa berkeyakinan sangat tolak tawaran dari SBP dan sanggup bersekolah harian berhampiran rumahnya. Adoi! Sedangkan Shark belajar di sebuah sekolah aliran agama sepenuhnya lelaki. Dia tak kesah pun bersekolah dimana. Tapi ayahnya menyuruh, dia angguk je. Best ape all boys school camtu. Apa kesah nak buat kepala jahat? Takde awek nak dijaga hati 24/7.
           Dengan Man selalu la dia lepak. Satu taman katakan. Anas je jarang join. Sejak Anas pindah ke daerah lain sebab ayah dia pindah kerja. Anak polis memang camtu kan. Asyik-asyik pindah.
           Shark memerhati sekeliling. Foodcourt Mall itu ramai juga pengunjungnya. Ada yang datang berdua, bertiga dan beramai-ramai. Ada juga kelihatan satu dua keluarga yang bersantai minum-minum.
           Ice lemon tea diteguk perlahan. Lega.
Dengan cuaca tengahari yang panas menggigit kulit di luar, berada di dalam tempat tertutup berhawa dingin begini memang satu nikmat yang tak terkata. Ni la akibatnya kalau pembangunan dibuat ikut-suka-hati mak bapak aku. Kesian pokok menjadi mangsa keadaan. Erk, ni apa kes tiba-tiba mud aktivis alam sekitar ni?
Tapi, kalau sejuk menggigit kulit sampai ke tulang kat UK nanti, mesti aku rindu ngan panas Malaysia ni. Aduh.
Sayu.
           Wassup, bro?” Tiba-tiba suara Man menerjah di telinganya.
           “Termenung je. Entah sampai planet mana dah kau berkhayal.” Kata Anas.
           Budak berdua itu merenungnya pelik. Dengan muka tak beriak, Shark senyum nipis.
           I’m OK.” Ujar Shark perlahan. Perlahan sangat sampai telinganya sendiri pun tak dapat nak mendengar butir bicara yang keluar dari mulutnya.
           Entah. OK ke? Eh, aku tanya diri sendiri. Sesungguhnya aku pun taktau apa kena otak aku ni. Semuanya sebab surat tu.
           “OK la sangat. Kalau gaya termenung sampai ke Pluto macam tu.” Kata Man.
           Shark ketawa. “Usahkan Pluto, nak lepas lapisan atmosfera tu pun belum lagi la.”
           “Jom blah, pusing-pusing Mall ni best gak.” Sambung Shark. Dari duduk melepak cam gini, sampai Mall ni tutup pun tak kan habis dorang bertiga berborak. Lunch cukup meriah macam sambut birthday je. Man belanja kek aiskirim Baskin Robbins. Shark pulak baik hati belikan Bucket Family Set KFC. Anas goyang kaki je la. Yela, takkan nak harapkan member tu belanja. Dia datang jumpa mereka pun dah satu rahmat. Kesian Anas memandu sendirian hampir sejam.
Shark dulu angkat punggung.
“Relax dulu. Makanan aku ni belum habis hadam lagi ni. Kang tak pasal-pasal kena sembelit pulak.” Anas buat muka malas nak bangun dengan alasan sarkastik yang tak berapa realistik.
Shark dengan Man buat derk je. Terus mengatur langkah keluar dari kawasan foodcourt tersebut. Anas pantas mengikut..
“Asal ikut?” tanya Man.
“Kata makanan tak terhadam lagi. Kitorang nak belikan pisang. Pisang kan sumber fiber yang baik untuk kesihatan.”Kata Shark pula dengan ton suara menyindir.
Banana split boleh?” Anas buat muka seposen.
“Kau pernah nampak pisang kena lenyek dalam tepung tak?” Shark bertanya gaya mafia. Anas yang berada dibelakangnya tak dipandang.
Ketawa meledak disitu. Dan langkah mereka bertiga beriringan berjalan.
Shark, please! Senyum dan gelak ok. Jangan spoil kan weekend ni dengan benda-benda yang tak perlu nak diambil kisah. Man ni pun satu. Apa takde isu lain ke nak cakap? Nak salahkan Man pun tak boleh jugak. Dia kenal aku in and out. Tapi depan-depan Anas dia cakap. Adoi. Takkan nak heboh satu benua Asia kot.
“Popular jom. Aku nak cari manga Gempak Starz la.” Shark bersuara. Manga selalunya ada unsur humor. Dan dalam situasi awan mendung kelabu sedang berarak atas kepalanya, membaca sambil gelak adalah terapi yang terbaik.
Everything will be ok, Shark.

Friday, 1 July 2011

EPISOD | 2

Shark terkocoh-kocoh bersiap. Rambut disapu wax Bounce Brylcreem. Dengan menggunakan jari jemarinya dia pantas membentuk gaya yang diinginkan. Apa lagi kalau bukan dengan gaya korea la. Apa guna beb kalau rambut panjang cam gini nak buat gaya skema cam masuk kadet polis. Ok. Siap. External Hard Disk berjenama Western Digital kesayangannya dimasukkan ke dalam sling bag. Disemburkan pewangi sedikit. Ok. Good. Handsome plak aku rasa hari ni, Shark ketawa dalam hati. Handphone: checked. Wallet: checked. Jam tangan: checked. Apa lagi ya? Cap.

Hon kereta berbunyi berkali-kali. Kot ye pun, reti la sabar sikit. Shark terus keluar dari bilik.

“Mak, Along nak keluar ni. Lepak ngan Man jap.” Laung Shark dari muka pintu sambil kakinya mengenakan sneakers Converse biru navy. Mak time-time cam gini ada kat dapur la. Tengah masak untuk lunch. Ayah keluar agaknya. Weekend cam gini. Rumah sunyi je. Adik-adik pergi tusyen belum pulang lagi. Kalau tak, mahu memekak dorang kat umah kacau aku tidur je, bebel Shark.

Kelihatan Man sedang menanti dengan Viva putih.

“Apa besar sangat pangkat kau sampai berjam aku kena tunggu?”. Ish Man ni pun. Baru je aku duduk ni dah nak membebel dah. Nenek aku pun takde nak bebel cam dia. Spoil mood la.

Sorry.” Kata Shark sepatah.

“Apa plak reason kau kali ni?” Tanya Man.

Alarm clock abes bateri. Lupa nak tukar yang baru.” Agak-agak logik tak alasan tu? Berapa agaknya peratus confident interval Man terhadap alasan merapu aku tu. Hehe.

“Bro, ada ke tidak alarm tu sama je. Kalau dah tidur memang payah kau nak bangun.” Ok. Mengalah. Man dapat menepis alasan tak bape logik itu. Last-last aku juga yang kena, kata Shark perlahan.

Semalam tidur dah lambat. Dahla badan penat, melayan pulak Aqash called. Ada hati nak bangun awal. Lepas Subuh tadi , tidurnya bersambung. Bangun tadi pun, sebab mak yang kejutkan. Katanya Man dah tercongok menunggu kat depan rumah. Mahu tak kelam kabut bersiap. Setengah jam terlambat. Padahal semalam Man dah SMS dia siap-siap. “Bro, 11 a.m esok.” Tapi baru tadi dia baca mesej tu.

Habis je SPM aritu, sampai la sekarang aktiviti hariannya tak banyak berubah. Lepak kat umah, petang-petang main basketball. Sesekali main futsal malam-malam. Takpun keluar ngan kawan-kawan. Waktu senggang yang lain hanya diisi dengan mengadap laptop ngan TV. Banyak benda boleh dibuat ngan benda tu. Online tentunya. Korean dan Japan series banyak lagi untuk dilayan. Ada entah berapa gigabytes. Mula-mula ayah bising gak, apa nak jadi entah ngn anak teruna dia ni. Shark cuma pekakkan telinga. Argh, janji dia tak buat benda jahat. Ayah pun dah malas nak bising-bising.

Oh, lupa. Selain bergelar pelepak terbaik dia juga bertugas sebagai pemandu tak bertauliah. Lesen kereta dan motor dah siap. Senyum je ayah. Kata ayah, senang sikit ayah. Takdela asyik kena teman mak kamu pergi beli barang dapur ngan ke pasar. Daripada kereta tersadai camtu, baik kamu yang pandu. Kereta kancil tu ayah beli untuk memudahkan mak hantar dan ambil adik-adik dari sekolah.

Dan mak, ambil kesempatan la plak.
Along, jom teman mak  pegi pasar.
Along, jom teman mak pergi rumah Mak Ngah. Ada kenduri.
Along, jom temankan mak tengok kan kain kat Jakel. Ada jualan murah la.

Aduh, mencabar kesabaran sungguh. Adik-adiknya pun sama naik.
Along, rasa nak mandi pantai la. Sabtu ni kita g pantai nak?

Ye, boleh adik-adikku. Along kan baik. Tugas menghantar dan mengambil adik-adiknya secara rasminya diambil oleh Shark.

“Ke mana kita ni?” tanya Shark. Viva mula memasuki jalan utama. Man pandu pada kelajuan sederhana. Sabtu camni besa jalan jammed. “Ha..jangan lupa mintak external ngan aku. Kau copy masuk cite best punye.”
          
Man kerling Shark dengan muka serius dibuat-buat. “Best yang camne tu?” soalnya sambil angkat kening sebelah gaya Ziana Zain.
          
“Takyah la wat muka serius separa jahat camtu.  Jangan keji sangat masukkan cite merapu dalam external aku tu.” Kata Shark.
          
Man gelak je.
          
“Kali ni kau nak tema apa? Artistik giler ala Shakespeare ke hi-tech ala Transformers?”

“Taste aku la.” Kata Jawab Shark pendek. Nampak sangat malas melayan. Ngantuk. Tidur lagi bagus. “Romantic comedy la. Tepu dah mata aku layan cite pilot & flight kau tu.” Rungut Shark.  Alih-alih pilot. Alih-alih flight. Kemaruk sampaikan stewards punye story pun dia rembat tengok. Man oh Man! Itu je la. Nak masuk akademi penerbangan confirm proposal tu dah awal-awal kena tolak tanpa boleh membuat rayuan oleh ayahnya.
          
Kata ayahnya: “Kalau Man asyik terbang ke sana ke mari, siapa nak tengok-tengok kan bisnes ayah?” Belum sempat Man buka mulut bagi alasan ayahnya dah letakkan tanda nokhtah. Kalau koma takpe lagi, ada la harapan nak buat muka kesian. “No excuses.”
          
Nasib la kau Man. Anak businessman. Kakaknya awal-awal lagi surrender. Memang takmau ada kaitan langsung dengan industri kraftangan ni. Usahkan bakat kreatif nak design barangan, bakat marketing pun dia tahu dia memang takde. Nak asah kedua-duanya bukan perkara senang. Kalau main core dah level zero, camne agaknya business yang ayah dia bina bertahun-tahun tu mau survive.
          
“Kau cadang sambung apa nanti?” tanya Shark lepas je result SPM kua. Masa tu tengah lepak kat tepi jalan tengok flight naik turun kat airport Sultan Ismail Petra. Man, bukan setakat jadual penerbangan dia hafal, sanggup menghabiskan duit mengumpul model-model aeroplane MAS. Elok je tersusun dalam almari kaca dirumahnya. Fanatik tahap apa entah! Bukan murah model-model tu semua.
           Man sengih muka kelat. “Econs.”
           Shark buat muka kelat.
“Finance maybe.” Sambung Man. Bertambah kelat muka Shark.
“Or accounts”.
Diam.
Kebetulan ada flight yang bakal mendarat. Mereka berdua memberikan penuh perhatian. Mungkin bagi orang lain takde apa benda camtu, small matter je kata orang putih tapi bagi Man, itu la detik yang terindah. Tengok kapal terbang naik turun waktu malam. Rela menunggu malam-malam bila ada kelapangan. Nak-nak time tak terikat dengan sekolah ni, lebih-lebih lagila ada kelapangan.
Diam.
Dan membiarkan lampu landasan ditutup.
Diam lagi.
“Susah macamna pun Newton Law tu nak bagi paham, aku lebih rela mengadap benda tu dari kena paham supply & demand punya law.” Kata Shark. Dia pandang Man. Man hanya membalas dengan senyum entah apa maknanya.

“Lepak Mall la. Ok?” tanya Man. Khayalan Shark terus mati disitu. “Aku dah contact Anas semalam. Dia on je,” sambungnya.

“Hmm..” Shark jawab malas. Serius. Aku memang ngantuk, katanya dalam hati. Dan tak sampai beberapa minit lepas tu, dia mulai lena. Man tengok geleng kepala je.